Parní čištění – inovace v oblasti hygieny vodních dýmek

Nejen dýmkaři, ale především podniky a lounge, které nabízí vodní dýmky, stojí před otázkou jejich správného a zároveň šetrného čištění. V České republice neexistuje přísná regulace hygienických norem pro péči a údržbu vodních dýmek. Dýmky totiž nemohou být zařazeny do kategorie tradičního nádobí, přestože, podobně jako mnoho jiných předmětů ve stravovacích a jiných zařízeních, v průběhu provozu aktivně hromadí na svém povrchu bakteriální flóru.

Zájem o perfektní čistotu je samozřejmě nejen na straně zákazníků, ale vzhledem k výraznému vlivu na chuť dýmky i na straně provozovatelů. Samozřejmě, po každém použití je třeba úplně vyměnit vodu ve vaze, propláchnout hadice a vyčistit korunky. Důkladný proces, o kterém jsme psali například zde, je ale časově náročný. I proto musí být provozovatelé důkladně zásobeni vybavením (korunkami, šlachy i vázami), které vyměňují, kvůli úspoře času. Tento způsob, je ale nákladný a dlouhodobě nevýhodný.

 

HZ blog pára -3

Kvůli tomu se dnes rychle šíří trend parního čištění, který je efektivní a bezpečný - používá se i pro sterilizaci lékařských nástrojů. Parní čističe si získávají všeobecnou oblibu kvůli schopnosti zničit bakteriální a virové prostředí. Pára bojuje nejen proti patogenním mikroorganismům, ale také odstraňuje plak, sediment nebo pachuť z procesu kouření. Pro estetickou stránku vodních dýmek je navíc důležité, že pára jednoduše zmizí z povrchu, aniž by zanechala negativní účinek ve formě skvrn nebo neprůhledných oblastí. 

 

HZ blog pára -6
 

Na druhou stranu má pára i svá negativa. Kvalitní zařízení jsou jednorázově nákladná a vyžadují opatrnou manipulaci. Navíc s ní nelze čistit plastové díly, které se při kontaktu s párou okamžitě deformují. Zpracování páry tedy není vhodné pro vodní dýmky s plastovými prvky. Čistota vodní dýmky je nepochybně důležitá pro plnou chuť tabáku, a proto je důležitá i pro provozovatele dýmkařských podniků. Parní čističe mohou při velkém objemu zákazníků výrazně usnadnit provoz.

A co vy? Jak se staráte o své vodní dýmky? A dbá váš oblíbený podnik na důkladné  čištění vodních dýmek, které zajistí dobrou chuť tabáku a bezpečnost vašeho zdraví?

Používáme ověření věku Adulto