Jak vybrat správnou vodní dýmku?

Vodárna, farec, hookah nebo šíša - alespoň jeden z těchto termínů pro vodní dýmky jistě znáte. Viděli jste ji na dovolené nebo vás kamarád pozval do dýmkárny. Podstatné je, že vás zaujala a teď zvažujete, že si taky jednu pořídíte. Jak ale na to?

Vodní dýmky u nás nejsou rozhodně žádnou novinkou. Po roce 2000 se spolu s fenoménem čajoven roztrhl pytel i s touto orientální specialitou a po několik let bylo “zajít na vodnici” skoro tak populární, jako “skočit si na jedno”. Módní hit ale po pár letech vyčpěl a ačkoliv měl své věrné fanoušky, pro většinu zůstal spíš okrajovým doplněním koloritu volnočasových radovánek. V posledních letech se ale dýmky začaly pozvolna vracet. Ať už proto, že z oněch věrných fanoušků vyrostli odborníci, kteří svůj koníček přetavili v byznys, nebo kvůli větší touze a možnostech pronikat do neznámých požitků. Vodní dýmky jsou každopádně zpět. Kromě čajoven vznikají populární hookah bary a dýmky se stávají i vhodným doplňkem domácnosti.  Pro správný výběr vodní dýmky je důležité stanovit, co přesně chceme koupí získat. Pokud jste se právě vrátili z dovolené v Egyptě a rádi byste měli doma dýmku jako dekoraci, určitě nemusíte kupovat drahý kousek. Postačí vám některá z kategorie mini vodních dýmek (výška ca do 15 cm), ze které rozhodně nebudete mít kuřácký zážitek, ale jako dekorace dobře poslouží. V případě, že si chcete dopřát kvalitní pokouření musíte vybírat pečlivěji.

 

Před volbou si tak odpovězte na tyto otázky: 

jak_vybrat_vodni_dymku3Jak často a v kolika lidech budu vodní dýmku používat? 

Hledáte oživení sobotní grilovačky, nebo si chcete každý den po práci pěkně zabafat. V druhém případě je dobré hledat v kategorii malých a středních dýmek, které jsou určené pro každodenní používání a dobře se čistí. Většina malých vodních dýmek je určena spíše pro jednoho uživatele, má lepší stabilitu a nezabere vám tolik prostoru, takže vám nebude překážet například na stolku u televize. Naproti tomu, pokud se chcete pochlubit a nabídnout dýmku svým přátelům, zvolte střední nebo velkou dýmku s výškou od 50 do 90 cm. Celý proces filtrace a ochlazování dýmu je u těchto kusů na vysoké úrovni a zaručí vám i vašim hostům skvělý požitek. Tyto dýmky mohou být navíc často vybaveny několika šlauchy, takže jsou přesně tím pravým pro velkou skupinu.

 

Chci mít vodní dýmku pouze doma, nebo s ní chci cestovat? 

Pokud chcete vodní dýmku vychutnávat pouze v teple domova, je celkem jedno, kterou velikost zvolíte. Můžete se řídit předchozím odstavcem o typu využití. Majestátní vzezření velkého exempláře může být hezkým doplňkem designového interiéru, ale ne každý má tolik prostoru. Menší typy jsou skladné, což oceníte jak v případě úklidu, tak tehdy, kdy plánujete brát svou šíšu na cesty. Tyto dýmky s velikostí ca do 50 cm jsou stabilní, skladné a při jejich přepravě je menší pravděpodobnost poškození. Proto jsou ideální volbou pro ty z vás, kteří si rádi užívají vodní dýmku na výletě, nebo při západu slunce u moře. 

 

 

Kolik chci do dýmky investovat?

Když máte už jakž takž představu o tom, jakou dýmku potřebujete, je dobré zamyslet se i nad cenou. Ne nadarmo se říká, že co moc nestojí, za moc nestojí. U dýmek to platí určitě. Jestli s nimi začínáte a hledáte malý, lehký a skladný typ, je ideální cena od 1200-2300 Kč. Střední kategorie pro náročnější kuřáky se pohybuje mezi 3000-5000 Kč. Velké a designové dýmky mohou být pochopitelně ještě dražší. 

 

Když kupujete dýmku za účelem kuřáckého požitku, je především důležitá stoprocentní funkčnost. U věci, která vám má zdobit domácnost nebo vás doprovázet na cestách však nesmíte pochopitelně zapomínat ani na design. Ať už vás tedy baví křiklavé kombinace, nebo jste příznivci minimalismu, jistě najdete tu pravou. Vodní dýmky se vyrábí v nepřeberném množství variant barev a tvarů. Také materiály se liší od nerezové oceli přes sklo až po kompletní dřevěné obložení dýmek. Pokud se chcete dýmkařské vášni věnovat, je dobré si promyslet jak účel koupě, tak výši počáteční investice.

 

Prohlédněte si naši nabídku vodních dýmek. 

Používáme ověření věku Adulto