Jak správně čistit vodní dýmku?

Správnému čištění vodní dýmky bychom měli věnovat velkou pozornost. Za prvé to výrazně ovlivňuje její funkčnost a za druhé to zvyšuje její životnost. Podívejme se tedy, jak správně pečovat o svůj farec. 

 

Čistota půl chuti

Možná jste už ve spojení s vodní dýmkou zaslechli pojem ghosting. Ghosting v podstatě znamená, že tabáky po sobě zanechávají výrazné aroma, a to nejen ve šlauchu, ale i v celém aparátu. Pokud tedy po silném tmavém tabáku bez vyčištění nabijete některý světlý ovocný, může se vám stát, že ucítíte nepříjemnou pachuť a kouření nebude vůbec příjemným zážitkem. Jestliže tedy nejste fajnšmekr, který využívá samostatné setupy pro několik oblíbených příchutí, naučte se dávat své dýmce dostatečnou péči. 

 

jak_cistit_vodni_dymku2

Vodní kámen do vodní dýmky NEPATŘÍ

Tohle známe všichni. Někde se v důsledku tvrdé vody tvoří víc, ale nikdo se mu nevyhne. Jestli jste si právě vzpomněli na reklamu na tablety do myčky, které vás jako zázrakem zbaví vodního kamene, tak na to zase rychle zapomeňte. Mohli byste si dýmku nenávratně poškodit. Tady bude prostě nutné si vyhrnout rukávy a připravit vodárně očistnou lázeň. Do lavoru s vroucí vodou a octem v poměru cca 3:1 vysypete sáček kyseliny citrónové (prášek mají v každém obchodě s potravinami nebo v drogerii), vložíte tělo a vázu a necháte několik hodin odmočit. Potom dýmku opláchnete teplou vodou. Tímto procesem se sice zaručeně zbavíte vodního kamene, ale dejte pozor, pokud ho budete praktikovat příliš často, může u některých dýmek způsobit poškození povrchové úpravy. 

 

Važte si vázy

Krom vodního kamene je dobré udržovat svou vázu čistou a poctivě jí umývat po každé session. Pokud vám váza zatuchla a klasický saponát a horká voda už nestačí, zkuste do této kombinace přidat hrnek rýže a lžíci octu tak, aby byla váza z půlky plná rýže s tekutinou. Zacpěte hrdlo vázy dlaní a důkladně s ní třepejte aspoň 2-3 minuty. Tato směs vám pomůže odstranit nečistoty a usazeniny. Vše vylijte a důkladně opláchněte vodou.   

 

 

 

V čistém těle žádný ghost

Abyste se pojistili proti ghostingu, je potřeba správně vyčistit tělo dýmky - tedy především srdce a stem. Stem je dobré čistit horkou vodou s dlouhou úzkou štětkou, která je často součástí vybavení vodnice, případně ji můžete snadno dokoupit. V nouzi vám poslouží pevný drát (například z drátěného ramínka na oblečení) omotaný kusem savé látky (třeba kus starého trička). Stem důkladně protáhněte a propláchněte horkou vodou. Na čištění srdce vám bude stačit jar a houbička. Očistěte zpětný ventil, kuličku i konektory a důkladně umyjte horkou vodou. U jiných těl než nerezových budete muset být citlivější. Speciálně dřevěné dýmky mohou být náchylné na drsné zacházení. V mosazných dýmkách se zase často tvoří měděnka. Zbavte se jí pomocí kyseliny citrónové.  

 

Hadice a náustky

Klasické hadice jsou vyrobené z drátu a papíru, takže je rozhodně neproplachujte vodou. Pokud ji chcete zbavit nečistot, zkuste ji omlátit o venkovní zeď, jako když vyklepáváte rohožku, a pak ji profoukněte. Určitě z ní vypadne spousta nečistot. Naproti tomu silikonové hadice můžete proplachovat dle libosti horkou vodou s trochou octa nebo parním čističem. Totéž platí také pro náustky, které rozhodně nedávejte do myčky. Doporučujeme pravidelnost, díky které předejdete nežádoucímu odéru. Jestli jste náruživý kuřák doporučujeme hadici alespoň jednou za rok vyměnit.


jak_cistit_vodni_dymku3

Nasaď tomu korunku

Usazená melasa, spálený tabák a jiné zbytky jednoznačně kazí kuřácký zážitek. Korunky, HMS, sítka a násady nechte odmočit v horké vodě se saponátem a poté vydrhněte drátěnkou. Doporučujeme opravdu pravidelné čištění. Pokud se melasa do korunky zažere a nelze ji dostat pryč běžným omytím, lze ji vyvařit ve vodě s octem a kyselinou citronovou (cca 1 hodinu) nebo vypálit nad plamenem. V těchto případech se ale může stát, že vaše korunka tento proces nevydrží, takže buďte opatrní a raději čistěte pravidelně.

 

Pravidelné čištění vám pomůže k ještě lepšímu kuřáckému zážitku a zvýší životnost vaší vodní dýmky. 




Používáme ověření věku Adulto