Je vodní dýmka škodlivá?

Američtí vědci zjistili, že vodní dýmka škodí méně než cigarety. Nebo je to snad naopak? Těžko říct. Článků a studií na toto téma bychom jistě našli dost a každý s trochu jiným úhlem pohledu. Pojďme si to rozebrat.

Zdraví je to nejvzácnější, co máme a vodní dýmka v souboji se salátem a hodinkou pohybu na čerstvém vzduchu u vašeho těla asi nevyhraje, přesto bychom rádi vyvrátili několik mýtů o našem milovaném zlozvyku.

 

Neodbornost studií

Většina takzvaných studií, které na nás zaútočí na webu při hledání účinků vodních dýmek na zdraví, nejsou připravovány ve spolupráci s lidmi, kteří rozumí její přípravě. Správný postup a použití kvalitního vybavení a tabáku by měl být základ. U studií tomu často tak není a není divu, že při použití nekvalitní dýmky, špatného tabáku a nezvládnutého postupu je dopad na zdraví testovaných mnohem vyšší.

 


hz denča-10Cigarety vs. vodní dýmky

Takže, co je zdravější - cigarety nebo vodní dýmka? Tahle otázka pálí především kuřáky z obou stran barikády. A přitom je to jako míchat jablka a hrušky. Ano, v obou případech se sice kouří tabák, ale v jeho spalování je diametrální rozdíl. Zatímco u kouření cigarety se tabák spaluje při teplotě kolem 900°C a zůstává po něm pouze popel, ve vodní dýmce se tabák zahřívá při teplotě kolem 200°C a dochází u něj k vaporizaci melasy, která po sobě zanechává pouze popálené tabákové listy. Při vyšší teplotě spalování navíc vzniká více toxinů, které se následně usazují v těle. Také cesta ochlazeného kouře z dýmky a horkého kouře z cigaret je rozdílná a jinak na tělo působí. 

 

Správná volba uhlíků

Výše jsme mluvili o rozdílu ve spalování mezi cigaretami a vodními dýmkami. Pro správné spalování v případě vodních dýmek je potřeba mít kvalitní uhlíky z přírodního dřevěného uhlí. Rychlozápalné uhlíky jsou jistě praktičtější, ale obsahují velké množství různých chemických látek, které ovlivňují jak naše zdraví, tak celý kuřácký zážitek a rozhodně nejsme jeho zastánci. Smutné je i to, že se u některých vědeckých studií nevěnuje celkovému heat managmentu správná pozornost. V některých případech je dokonce uhlík umístěn přímo na tabák, což je asi jako nalít kofolu do drahého francouzského vína. Každý dýmkař dobře ví, že pohybování s uhlíky a regulace tepla má na kvalitu kouření nezanedbatelný vliv. Pokud ho tedy podceníte, je jasné, že se do vašeho těla dostává velké množství toxinů ať už ze samotného uhlíku, nebo z přepáleného tabáku.

 

 

 

Nikotinová závislost

Závislost není zdravá už jen proto, že z nás tvoří otroka určitých tužeb, bez kterých se nemůžeme obejít. I vodní dýmka nás zásobuje nikotinem, který je vysoce návykovou látkou. Tady si možná trošku dopomůžeme srovnáním s cigaretami. Mohlo by se zdát, že vzhledem k objemu kouře je obsah nikotinu v jedné dýmce vyšší než třeba v krabičce cigaret. I za ne zcela adekvátních kuřáckých podmínek se dle několika studií u kouření jedné dýmky uvolní cca 2 mg nikotinu, což je srovnatelné asi se dvěma cigaretami. Ani vášnivý kuřák vodní dýmky tedy pravděpodobně nedorovná denní spotřebou tvrdého kuřáka. Je ale potřeba dát pozor na návyk, který nikotin vyvolává i v malém množství. Mnozí kuřáci vodní dýmky bohužel časem přesedlají i na cigarety. 

Zdraví máme jen jedno, takže je třeba na něj dávat pozor a pamatovat především na důležitou míru. Nezapomínejte, že kouření vodní dýmky je mimo jiné také rituál a jako takový by neměl být zcela každodenní záležitostí. Dbejte o své zdraví a občasná dýmka vám nejspíše neuškodí.   





Používáme ověření věku Adulto