Jak si vyrobit korunku z ananasu?

Každý dýmkař by v sobě měl mít trochu objevitele a experimentátora. Zkoušet nové dýmky a korunky, mixovat chutě či hledat nové způsoby nabíjení. Pokud jste už v dýmkařském světě leccos vyzkoušeli a chcete objevovat dál, neměli byste opomenout výrobu ovocných korunek. 

 

Variant je více, korunky se dají vyrábět z citrusů, jablek a kokosů, které dokonce dali vodní dýmce jedno z pojmenování. Nargile pochází ze sanskrtu – ze slova narikela, které znamená právě kokosový ořech. Asi nejvděčnější a v současnosti nejpopulárnější je ale dýmka z ananasu.

 

Jak poznat zralý ananas?

Ananas je dostatečně velký, abyste do něj dostali dostatečně velké množství tabáku. Z jeho dužiny se navíc poměrně dobře uvolňuje ovocná šťáva, která zároveň ochucuje i tabák. Kromě jisté dávky zručnosti a trpělivosti budete pochopitelně potřebovat vhodný ananas. Měl by být zralý, ale nikoliv přezrálý. Pokud na plod zatlačíte všemi prsty, neměly by na něm po uvolnění stisku zůstat žádné stopy. Zároveň ho potěžkejte, zda je vzhledem ke své velikosti dostatečně těžký, není vyschlý ani scvrklý. Podívejte se i na barvu, která prozradí zralost. Ve spodní části by měl být nazlátlý, na bocích a na vrcholu u koruny může být trochu zelený. Přezrálé ovoce by nemělo být používáno k přípravě korunky, protože se může kvůli vysoké teplotě vycházející z uhlí rozpadnout přímo v procesu kouření.

 

Jak udělat ananasovou korunku

Po úspěšném výběru vhodného ananasu se můžete vrhnout na samotnou přípravu. Budete potřebovat dostatečně velký a ostrý nůž. Plod rozkrojte podélně od vrchních listů a dbejte na zachování rovného povrchu. Vezměte polovinu ananasu a zvolte si střed tak, aby na dýmce vyváženě seděl. Ve středu vytvořte otvor naskrz celým ovocem, který budete po dokončení nasazovat na vodní dýmku. K tomu je dobré použít úzký a dlouhý nůž, případně vykrajovátko. Pokud máte hotový otvor, můžete ho v řezu ovoce rozšiřovat nožem, popřípadě lžičkou tak, aby vznikl prostor o velikosti klasické korunky. Není to nijak zvlášť složité, ale je třeba pečlivosti. Ovoce musí pevně sedět na dýmce. 

HZ blog korunka z ananasu-9

HZ blog korunka z ananasu-13

HZ blog korunka z ananasu-16

 

Nyní vysušte přebytečnou šťávu pomocí ubrousků, případně nad plamenem. Ve spodní části korunky, tam kde se zužuje, je třeba vytvořit malou mřížku z párátek, případně můžete použít sítko na tabák. To proto, aby vám tabák nepadal do dýmky. V této chvíli můžete korunku nabít tak, jak jste zvyklí. Za nás doporučujeme do ananasu vybírat ovocné příchutě, ale jak jsme říkali na začátku, nebojte se experimentovat. Ananas zahřejte nejlépe na čtyřech uhlících, a to během 10-12 minut. 

 

HZ blog korunka z ananasu-22

HZ blog korunka z ananasu-28

HZ blog korunka z ananasu-30

 

Jak jsme zmínili, podobné korunky lze vyrábět z různých druhů ovoce a postup se příliš neliší. Je možné, že se vám hned napoprvé nepodaří, aby korunka dokonale těsnila nebo se rozpadne, ale to rozhodně neznamená, že byste to měli vzdát. U vodních dýmek platí, že kdo nic nezkusí, nic nezažije. Takže s chutí do toho.

 

HZ blog korunka z ananasu-34

 

 

Používáme ověření věku Adulto