Dýmkařské příslušenství

Pořídili jste si vodní dýmku, vázu, korunku a hadici. K tomu máte i tabák a uhlíky, ale to vám ještě nemusí stačit. Je pár dalších doplňků, které mohou přípravy usnadnit nebo se naopak bez nich vůbec neobejdete. Přichystali jsme pro vás přehled příslušenství, které by měl mít každý dýmkař. 

 

Kleště

Tohle je asi ten nejlepší pomocník každého dýmkaře, který se chce vyvarovat spálených prstů i koberců. Pro manipulaci s uhlíky, HMS a vůbec všemi rozpálenými částmi vodní dýmky jsou naprostou nutností. A jako u mnoha jiných praktických pomůcek se z primitivního základu vyvinul designový doplněk. Proto si dnes můžete pořídit kleště různých tvarů, barev i velikostí. Kratší kleště jsou vhodné pro práci s uhlíky přímo na dýmce, s těmi dlouhými se lépe manipuluje při vybírání uhlíků ze žhaviče.

 

ignis---blade--25_optimized

 

Pokery

Ne, nejde o partie oblíbené hazardní hry, i když taková session spojená s kartami má jistě své kouzlo. Kouzelný je také tento dýmkařský doplněk – někdy také nazývaný šídlo, se kterým můžete “kypřit” tabák v korunce, pohodlně proděravíte alobal i posunete padající uhlík. Šídla jsou navíc vyráběna s ohledem na uměleckou kvalitu výrobku, takže ve vaší výbavě rozhodně udělají parádu. 

 

Náustky osobní a hygienické

Většina dýmek je dnes vybavená silikonovou hadicí, ke které je nezbytný náustek. Kromě jednoduchých, minimalistických trubiček je možné vybírat z široké škály designů, délek a materiálů, které vám umožní se odlišit. Náustky se vyrábí z nerezu, eloxovaného hliníku nebo i dřeva. Jde vlastně o takovou obdobu elegantní kuřácké špičky používané ve 30. letech.

Dalším náustkem používaným dýmkaři je tzv. hygienický náustek. Čistota je půl zdraví, na což je třeba myslet zvlášť v případě návštěvy lounge nebo session s kamarády. Předělávat při každém předání šlauchu osobní náustek by bylo dost nepraktické, proto existují hygienické náustky, které se nasazují na špičku osobního náustku nebo špičky hadice. Jednoduché jednorázové silikonové náustky už jsou dnes nezbytností. Dýmkařské společnosti se na hygienické náustky ale zaměřili a udělali z nich klasický dýmkařský doplněk. Elegantní a luxusní design náustku většinou s možností zavěšení na krk dnes nabízí mnoho značek. A každý, kdo to s dýmkami myslí vážně, má alespoň jeden.

 ostrava-fabrika-14_optimized

Žhaviče a nosiče na uhlí

Žhavič je skvělý pomocník, pokud chcete rychle a pohodlně odpálit vaši session. Uhlíky hezky a rovnoměrně rozehřeje, aniž byste mu museli věnovat přehnanou pozornost. Pak už je stačí jen vložit do nosiče a donést k dýmce bez nebezpečí propáleného koberce. Nosiče jsou nutností v podnicích, ale oceníte je i doma. Kromě zmíněného přenosu uhlíků ze žhaviče na dýmku se hodí i při oklepávání uhlíků nebo likvidování popela. 

 

Tarbuše

Tento pomocník je nedocenitelný při nahřívání korunky. Na korunku s uhlíky (na alobalu či HMS) položíte tarbuš a za několik minut se korunka krásně a rovnoměrně zahřeje a vy můžete začít dýmit. Zároveň vám pomůže vytáhnout poslední teplo z pomalu dohořívajících uhlíků. Stačí je oklepat a vrátit zpět na korunku a zakrýt tarbušem, pod kterým se teplo nakumuluje a udrží dýmku v chodu o trochu déle.

 

Zachytávač melasy

Záchytná baňka sloužící k zachycení melasy, která může z korunek proudit dolů do těla dýmky. K některým dýmkám je možné je připojit, jiné mají zachytávače zabudované do konektoru na korunku. Zachytávání melasy nejen šetří vodní dýmku, ale především zlepšuje její chuť. Pokud je k vaší vodní dýmce možné toto zařízení připojit, rozhodně ho doporučujeme.

 

Difuzory

Vodní dýmku bez bublání si někteří ani neumí představit, na druhé straně při koukání na film nebo poslechu sbírky LPíček to nemusí být ono. A přesně k tomu je tu difuzor. Drobný pomocník s malými otvory umístěný na downstemu, který rozptýlí a ulehčí natažení ochlazeného dýmu a dýmka tak lépe táhne a zároveň nedělá takový hluk. Dnes má spousta dýmek difuzor v základním vybavení, ať už zabudovaný, odnímatelný,  nebo dokonce polohovatelný. Na ty ostatní je, většinou přímo od výrobce, možné pořídit nasazovací difuzor. Ať je klid.

 

Dýmkaření je o objevování a kromě těchto, které považujeme téměř za základní výbavu, existují pochopitelně ještě další dýmkařské nezbytnosti, o kterých se rozepíšeme zase příště. 

Používáme ověření věku Adulto