Dýmkařská kocovina – vodní dýmka bezbolestně

Bolest hlavy po delší session vám může pořádně pokazit i ten nejlepší dýmkařský zážitek. Netýká se to výhradně nezkušených kuřáků. Také dlouholetí milovníci vodních dýmek se mohou potýkat s bolehlavem doprovázeným nevolností. Přesně takto se projevuje takzvaná „kocovina z dýmky“. Není to však nic, čemu by se nedalo vyhnout.

Proč bolí hlava z vodní dýmky?

Jedná se o stav, který přichází v důsledku nedodržování správných pravidel při kouření vodní dýmky. Je charakterizována především nedostatkem kyslíku v krvi a nadbytkem oxidu uhličitého. Snížení koncentrace kyslíku v krvi negativně ovlivňuje centrální nervový systém člověk pak cítí závratě, nevolnost, bolest hlavy a může upadnout až do mdlob.

Dýmkařská kocovina

Bolest hlavy může být způsobena více faktory. Může ji způsobit nadměrná síla dýmu jako dopad nesprávného nabití korunky. Pokud je tabák položen v tenké vrstvě (je ho málo a mezi tabákem a alobalem nebo HMS je velké množství vzduchu), zvyšuje se hladina oxidu uhličitého v dýmu, a častěji tak dochází ke škodlivým účinkům. Dalším důvodem nevolnosti po kouření vodní dýmky je prázdný žaludek. Nedostatek glukózy a oslabení organismu následkem nesprávného stravování působí neblaze na odbourávání nikotinu a dalších látek v tabáku. Hladový kuřák může v případě nízkého tlaku ztratit i vědomí. Podobně se projevuje také dehydratace. Během procesu kouření se ze sliznic dýchacích cest aktivně odpařuje tekutina. Nedostatečné množství tekutin ve vašem těle pak napomáhá působit bolesti hlavy a nevolnost.

Častou chybou nováčků je příliš rychlé vdechování dýmu. Snížení hladiny kyslíku v krvi a zvýšený obsah oxidu uhličitého vede ke křečím mozkových cév a způsobuje nám pocit třeštící hlavy. Dalším problémem mohou být špatně rozpálené uhlíky. Uhlí by mělo být vypáleno ze všech stran. V jiném případě se uvolní oxid uhelnatý, který je pro lidský organismus škodlivý. V neposlední řadě může být na vině silný tabák. Lidé, kteří běžně nekouří, mohou pociťovat bolesti hlavy v důsledku intolerance na nikotin.

 hz denča-10

Jak kouřit vodní dýmku, abychom předešli bolesti hlavy?

Níže je několik pravidel, které byste měli dodržovat, chcete-li se vyhnout dýmkové kocovině.

  1. Odmítněte vodní dýmku udělanou na alkoholických nápojích, a to jakýchkoliv. V opačném případě může být vodní kocovina zhoršena intoxikací alkoholem. Pokud si k dýmce dáváte víno nebo koktejl, nezapomeňte kombinovat jejich konzumaci s vodou, předejdete tak nejen dýmkové, ale i normální kocovině.
  2. Přistupujte k procesu nabití korunky pečlivě. Dávejte pozor na tabák a uhlíky. Věnujte pozornost žhavení.
  3. Během procesu kouření se snažte pít co nejvíce tekutin. Nejlepší volbou jsou čaje nebo obyčejná voda. 
  4. Proces kouření vodní dýmky je rituál, takže se nepokoušejte kouřit co nejvíce kouře. Pomalu tahejte a pokud vás je více, předávejte dýmku svým kolegům.
  5. Před kouřením je lepší trochu se najíst. Tělo má pak dostatek energie na odbourání účinků dýmky, a riziko dýmkové kocoviny se tak snižuje.
  6. Pokud kouříte doma, nezapomeňte po každé session dobře vyvětrat. Rozhodně neusínejte v zadýmeném prostoru. I vaše oblíbená čajovna či lounge by měla mít dobré odvětrávání.

 

Proces kouření vodní dýmky by vám měl přinést potěšení a zanechat příjemné zážitky, což souvisí pochopitelně s látkami, které působí na vaše tělo. Nic se nemá přehánět a každý z nás má jinou míru tolerance a zpracovávání.Možná si drobnou kocovinou projdete, než zjistíte, kde máte svůj strop. Těch několik základních pravidel by vás ale mělo ochránit od zážitku, po kterém byste už vodní dýmku nechtěli ani vidět, což by byla velká škoda.

 

Používáme ověření věku Adulto