Tarbuš pro vodní dýmku

Tarbuš je tradičním příslušenstvím pro vodní dýmku. Navzdory své důležité funkci se  dnes překvapivě nepoužívá tak často, ačkoliv může v mnoha ohledech zlepšit proces kouření. V tomto článku se podrobněji seznámíme s jeho možnostmi.

 

 

Vodní dýmku lze připravovat různě dlouhou dobu. Nejjednodušší varianta je nabití korunky a zahřívání tabáku pomocí 3 uhlíků v kaloudu. Čas zahřívání tabáku bude v tomto případě asi 5-7 minut. A co když chcete prohřívání tabáku ještě více urychlit? V takovém případě vám pomůže právě tarbuš. Toto příslušenství urychlí zahřívání korunky v počáteční fázi, a to pomocí zmenšení vyhřívaného prostoru kolem zdroje tepla, které brání jeho úniku. Nejčastěji se tarbuš vyrábí z kovu, ale existují i varianty ze skla, které jsou však spíše estetickou záležitostí. 

Práce s přístrojem je velmi jednoduchá. Stačí rozpálit uhlíky a zakrýt tarbušem korunku, počkat 2-3 minuty a můžete začít roztahovat dýmku. Dejte pozor, ať nečekáte příliš dlouho -  riskovali byste přepalování tabáku.

Tarbuše na vodní dýmku se liší designem, velikostí i výrobním materiálem. Obvykle jsou z vysoce kvalitní ocele nebo hliníku. Bez ohledu na materiál a výrobce je důležité, že tarbuš pomáhá zvýšit a regulovat teplotu v okolí uhlíků, snižuje riziko popálenin a chrání před povětrnostními podmínkami v případě, že jste na venkovní session. Navíc když kouříte vodní dýmku venku, tarbuš nedovolí, aby se jiskry z uhlí rozletěly a uhlíky budou doutnat při nezměněné teplotě. 

Tarbuš lze mimo jiné použít i v pozdějších fázích kouření, když už uhlíky dohořívají. Tehdy vám závětříčko pomůže nashromáždit zbývající teplo a vytáhnout ze session co nejvíc. To platí zejména při použití tlustostěnných a hlubokých korunek.

 

Na co si dát u tarbuše pozor?

Zvýšení tepla ne vždy pozitivně ovlivňuje nabitou korunku v prvních minutách zahřívání. Je důležité pochopit, s jakým tabákem pracujete stejně jako vzít v úvahu vlastnosti korunkyKdyž máte klasický tabák třeba od značky Element a korunku s širokými stěnami a snažíte se je rozpálit na třech uhlích, je použití tarbuše na místě. Bez ní se totiž tabák může zahřívat až neslušně dlouho.

Pokud nabíjíte korunku Upgrade Form a oblíbený tabák od Tangiers, pak na tarbuš zapomeňte. Přílišné teplo v tomto případě rychle snižuje vaše šance na dobré pokouření. Tabák se totiž velmi jednoduše přepálí.



Používáme ověření věku Adulto