Čím je voda pro vodní dýmku

Voda - element, bez kterého by se vodní dýmka neobešla a častý předmět dohadů. Kolik jí má být? Proč se používá a lze ji nahradit? A jaký je vlastně účel difuzoru? To jsme se pro vás pokusili shrnout.

 

Dým stvořený z vody

Voda, lépe než jakákoliv jiná tekutina, plní ve vodní dýmce úlohu filtru a čistí tedy dým. Takové čištění dýmu snižuje obsah nikotinu a omezuje dopad na náš organismu o 90 % fenolů, až 50% pevných částic a mnoho dalších škodlivých látek. 

 

Podívejme se na proces tvorby dýmu:

  1. V okamžiku, kdy potáhnete z dýmky (vdechujete vzduch hadicí) směrem od korunky, prochází horký vzduch přes tabák až do skleněné vázy s vodou.
  2. V první fázi vzduch prochází žhavými uhlíky - zde se zahřívá a pak se dostane do korunky s tabákem.
  3. V korunce horký vzduch nasává tabákové prvky (aroma, nikotin, ad.) a přeměňuje se na dým.
  4. Dým míří dolů a vstupuje do vody, kde se čistí a ochlazuje.
  5. Nakonec se dým dostává do volného prostoru ve váze odkud ho vdechujeme přes hadici.

 

Jak moc (ne)plnit vázu

Mezi nováčky ve světě dýmkařů je velmi častá otázka množství vody, které je třeba nalít do vázy při přípravě vodní dýmky. Proces přípravy vodní dýmky, ve skutečnosti představuje celou řadu nuancí, bez kterých není možné udělat mít ji s příjemnou vůní, s dobrým tahem a spoustou dýmu.

Z výše popsaného procesu je jasné, proč musí být downsteam ponořen přímo do vody. Jak víte, délka trubice se může lišit, takže hlavní není ani to, kolik vody se nalije do vázy, ale jak hluboko do vody jo ponořen downsteam.

 

Zde existuje několik pravidel:

  • Čím hloub je downsteam ve vodě, tím účinnější je filtrace. 
  • Čím hloub je downsteam ve vodě, tím těžší je tah. 
  • Za zlatý střed se většinou považuje hloubka ponoru 2-3 cm. Nicméně, pokud tabáku v korunce je hodně nebo je tabák hodně silný, stojí za to trochu zvýšit hloubku ponoření.
  • Plná váza vám nebude táhnout, protože dým nebude mít jak vystoupat nad hladinu. Neponořený downsteam udělá z vodní dýmky teoreticky klasickou dýmku, se vším nikotinem a dalšími škodlivinami. 

 

 

Difuzor pro vodní dýmku

Difuzor pro vodní dýmku je malá tryska s mnoha malými otvory vyrobená z plastu, kovu nebo silikonu. Difuzor se nasazuje na konec downsteamu, na některých dýmkách je jeho součástí. Difuzor se používá kvůli proudu dýmu, který jím prochází do vody ve váze. Rozdělí ho totiž na mnoho malých bublin, což usnadňuje tah kouře. V důsledku toho přichází do styku s vodou větší počet částic kouře. Tím se zlepšuje filtrace. Malé bubliny překonávají povrchové napětí vody snadněji než velké. Navíc to i výrazně snižuje hluk v procesu kouření.



Používáme ověření věku Adulto