Uhlíky pro vodní dýmku

Téměř každý ví, že vodní dýmka je nástroj pro kouření, který k nám přišel z oblasti Orientu. Dnes se vyrábí v mnoha různých tvarech, velikostech i designech a využívá ty nejmodernější technologie. Jedna věc je ale stále tradiční, a to rozpalování. 

Pokud jste v oblasti kouření vodní dýmky noví, pravděpodobně jste již přemýšleli o tom, jaké uhlíky byste použili. Proces přípravy se skládá z několika fází a každý detail může příjemně i nechtěně ovlivnit výslednou chuť a vůni. Proto aby tabák plně otevřel své chuťové i další vlastnosti, je třeba uvědomit si, že, jak důležitou roli v přípravě hraje výběr uhlíků. V závislosti na způsobu výroby mají uhlíky různé vlastnosti. K dnešnímu dni je na trhu mnoho druhů uhlí pro vodní dýmku. Mezi přírodní druhy patří: dřevěné, bambusové a kokosové. Nejrozšířenější jsou kokosová a dřevěná uhlí, z nichž každé má určité výhody. 

Pro výrobu dřevěného uhlí se používá speciálně upravené dřevo. Za vysokých teplot se z něj vypálí všechny pryskyřice, kyseliny a plyny a zůstane jen čisté dřevěné uhlí podobné tomu, jež používáme na domácích grilech. Nevýhodou dřevěného uhlí je poměrně rychlý proces spalování, je proto nutné jej častěji měnit. Technologie výroby je zcela přírodní, bez použití chemických prvků. Doba spalování je individuální a záleží na výrobci. Dřevěné uhlíky jsou nejstarším typem, který byl vyráběn už v 16. až 17. století v Sýrii, Egyptě nebo Libanonu.

 

Uhlí Crown - 250 g 12-21-2

 

Další možností je bambusové uhlí. Praktické jsou především díky své dlouhé výdrži, není tedy potřeba je tak často měnit. Kromě toho po nich také nezbývá tolik popela, který by mohl propadat do dýmky. Navíc mají jemnou a příjemnou vůni, která se zalíbí všem znalcům vodních dýmek.

Asi nejrozšířenější typ uhlíků používaný do vodních dýmek se vyrábí z kokosových skořápek. Prach z prohořelé skořápky smíchaný s vodou a škrobem tvoří základ pro uhlíkové briketky. Jsou přírodní, vydrží rozpálené až třikrát déle než dřevěné uhlí a mají vysokou výhřevnost. Navíc neprodukují velké množství popela, takže po nich zůstane menší nepořádek. Tyto uhlíky se sice rozpalují déle, zato nemají žádný vliv na chuť tabáku ani charakteristický pach.

Jak technologie postupuje, experimentuje se mimo jiné s takzvaným elektrickým uhlím. 

Moderní vynález vypadá jako malá pyramida, uvnitř které je umístěna žhavá spirála, která rozehřívá tabák. Toto zařízení se možná stane hudbou budoucnosti, zatím však tradiční uhlíky z trhu nevytlačuje.

Před rozpálením jakéhokoliv uhlí byste se měli pečlivě seznámit s pravidly použití a nakládat s ním co nejopatrněji, ať neriskujete popáleniny nebo propáleniny.



Používáme ověření věku Adulto