Jídlo a pití k vodní dýmce

Vodní dýmka na lačný žaludek určitě není to pravé ořechové. Zároveň bychom u session neměli dopustit aby nám ze všeho pokuřování vyschlo v hrdle. Dýmky se z čajoven rozšířili i do jiných gastro-zařízení a večer nebo odpoledne s grilováním nebo vařením pro přátele, doplněné o několik nabitých dýmek také není výjimkou. Proto je dobré přemýšlet nad tím, jak správně kombinovat jídlo, pití a dýmkaření.

Párování s jídlem

Vzhledem k tomu, že tabáky do vodních dýmek mají plejádu specifických příchutí, je rozumné vyhnout se výrazným, především pak kořeněným, jídlům, které otupí vaše chuťové pohárky. Obecná rada zní: zvolte lehké jídlo. Vhodné jsou saláty, středomořská kuchyně, případně jednoduchá pizza, například Margarita. Vyhnout byste se měli těžkému a mastnému jídlu, takže grilovanou krkovičku nebo žebra nechte na jindy. Vhodné maso je například drůbež. Z naší zkušenosti jsou nejlepší studené jednohubky nebo slané obložené mísy a sýry s kouskem pečiva.

Pokud chcete spíše zobat, je nejlepší volbou ovoce, které doplní chuť tabáku. Obsahuje totiž hodně fruktózy, která stimuluje práci mozku. Můžete si vybrat jakékoliv ovoce, které máte rádi, a to jak v čerstvé, tak třeba sušené nebo kandované formě.

Pokud nemáte hlad jako vlk, je k vodní dýmce dobré vyzkoušet dezerty nebo jiné sladkosti. Obecně platí, že vodní dýmky jsou dobře kombinovány se sladkým občerstvením. Vhodná je čokoláda, cheesecake nebo třeba vanilkový krém. Takové občerstvení je vhodné i pro silně aromatické příchutě tabáku. 

 Ignis denní menu 112021-23

Párování s nápoji

Obecně se nedoporučuje kombinace velkého množství alkoholu s vodní dýmkou. To může vést k různým komplikacím od točení hlavy až ke ztrátě vědomí. Buďte proto opatrní a nepřehánějte to. Příjemné může být lehké pivo nebo cider. Případně lehké koktejly. Doporučujeme zvolit takové, které jsou podobné chuti jako tabák - například Mojito k mátovému tabáku nebo třeba Daiquiri k citrusovým tabákům. 

Pokud si chcete užít session pořádně zvolte spíše nealkoholické nápoje, které pomohou zdůraznit celou chuť vodní dýmky. Nejjednodušším řešením je voda, protože dává možnost pocítit skutečnou chuť vodní dýmky. Může být i perlivá, která je vhodná po jídle. Zachovává přirozenou chuť tabákové směsi a dobře uhasí žízeň. 

Další možností jsou tradiční nápoje z míst odkud vodní dýmky vzešly. Černý nebo zelený čaj je tradiční nápoj k dýmce, pomáhá vyrovnat tlak, který vodní dýmka snižuje a přitom uklidňuje. Podobně na tlak působí i káva. Pokud jste navíc kávový fajnšmekři, jistě najdete i kávu, která ladí s vaším oblíbeným tabákem. Kombinace vodní dýmky a kávy vzrušuje lidskou mysl a probouzí myšlení. 

Posledním doporučením jsou džusy a freshe. K vodní dýmce jsou určitě vhodnější než všelijaké sladké limonády. Navíc mají detoxikační účinky a příjemně se doplňují především se svěžími a ovocnými příchutěmi. Dejte si ale pozor na umělá sladidla, které tlumí receptory chuti.

Tisíc lidí tisíc chutí, říká se, a proto, stejně jako u mixování tabáku i u kombinací s jídlem a pitím platí dýmkařská zásada, že se vyplatí experimentovat. Jen s těmi alkoholovými kombinacemi buďte opatrní. 



Používáme ověření věku Adulto