Šlauch a náustek pro vodní dýmku

Hadice neboli šlauch - součást dýmky, bez které by bylo kouření hodně obtížně. Přestože dřív se používaly i pevné trubice, dnes vítězí skladnější a pohodlnější šlauch. Na trhu je k výběru z velkého množství hadic, a proto je důležité znát jejich parametry. 

 

Na co si tedy dát při výběru správného šlauchu pozor?

 

Materiál

Tohle byl dřív hodně podstatný parametr, který dnes ale postupně ustupuje do pozadí. S modernizací kouření vodních dýmek se šlauchy výrazně zlepšily. Tradiční hadice omotané látkou nebo kůží sice stále seženete, ale jsou určeny především milovníkům orientálního vzhledu a dýmkařům-staromilcům, kteří na ghosting nedají dopustit. Nyní jsou však snadno dostupné odolnější a omyvatelné hadice z kvalitního silikonu s  dlouhou životností. Takzvané soft-touche jsou skvělou volbou pro eliminování ghostingu ve vodních dýmkách a krokem vpřed. Ať už vlastníte salonek s vodními dýmkami a potřebujete udržovat hygienu, nebo chcete mít perfektně omyvatelnou univerzální hadici, která bude ladit s vaší vodní dýmkou sáhněte po silikonu.

 

Délka hadice

Tento parametr je především o pohodlí. Pokud používáte dýmku na sessions s přáteli, je dobré mít delší hadici. Zvolte ji také v případě, že chcete mít dýmku třeba na nočním stolku. 

hz-denča-23_optimized 

Těsnění hadice 

Ať už kupujete šlauch v kamenné prodejně nebo na eshopu, jakmile ho máte v ruce, zkuste, zda dobře těsní. Jeden konec hadice zacpěte prstem a z druhého konce foukejte, pokud je hadice děravá, bude slyšet charakteristický pískot vystupujícího vzduchu. Nestává se to často, ale i odolný plast může mít vadný kus. V takovém případě kus samozřejmě reklamujte. Dalším aspektem je těsnění přímo na dýmce případně u náustku. V případě nedostatečného tahu se ujistěte, zda je dobře nasazena na konektorech.

 

Posledním parametrem je pochopitelně design. Silikonové šlauchy se vyrábí v mnoha barevných variantách a ačkoliv nejpopulárnější je černá, vždy si můžete zvolit i nějakou veselejší kombinaci.

Ačkoliv jsou moderní hadice odolné, je potřeba myslet na to, že časem i ony zastarají a je třeba je vyměnit. Ty staré pak ekologicky zlikvidujte.

Vývoj nelze zastavit a tak se experimentuje i s dalšími vychytávkami ohledně šlauchů. Jeden z nedávných výstřelků je například šlauch s chladícími kapslemi. Toto zařízení vám umožní vychutnat si ještě studenější dým díky kapsli zmražené vody umístěné v hadici. Dýmkařská fantazie nezná hranice.

 

Náustky

Čistota je půl zdraví, a to platí i u každé session. A právě k tomu slouží hygienické náustky. Mít svůj vlastní náustek na šlauch nebo na krk, je pak znakem zkušeného dýmkaře, který svou vášeň bere skutečně vážně. Kromě jednoduchých, minimalistických trubiček je možné vybírat z široké škály designů, délek a materiálů. Náustek na vodní dýmku může být vyroben z nerezu, eloxovaného hliníku, dřeva nebo i skla. Jde vlastně o takovou obdobu elegantní kuřácké špičky používané ve 30. letech.

 

Jak vyčistit hadici a náustek na vodní dýmku? Správné čištění prodlužuje životnost vašeho vybavení. Je třeba vypláchnout každý prvek po každém použití. Odpojte náustek a šlauch, a pak vypláchněte pod proudem tekoucí vody. Chcete-li se zbavit pachů, použijte kyselinu citronovou. Při čištění také pomůže vlasec nebo štětka, se kterými se zbavíte usazeného plaku. Vše dobře utřete, především výrobky ze dřeva. Nakonec nechte vyschnout: hadici zavěšenou a náustek ve vzpřímené poloze, aby z nich vytekla voda. 

Používáme ověření věku Adulto