Jakou tomu nasadit korunku?

Ještě pár let zpátky byl výběr vodní dýmky poměrně jednoduchou záležitostí. Dnešní nabídka se ale rozrůstá nejenom o zahraniční dodavatele, ale i o ty tuzemské. S tím přichází i jejich rozmanitý výběr. A to platí i u jedné ze zdánlivě nejobyčejnějších součástí celé dýmky – o korunce.


Korunka je nepostradatelnou součástí každé vodní dýmky. U ní začíná celý proces. Její horní část má většinou tvar misky a slouží pro tabák. Pomocí HMS (více o Heat Management System se dočtete zde) dochází k pyrolýze a vzniká hustý dým, jenž prochází korunkou přes srdce dýmky do vázy a po ochlazení je šlauchem tahán do plic. Důležité je u výběru myslet na to, jakým způsobem si dýmku chcete dopřát. Každá korunka totiž distribuuje teplo tabákem trochu jiným způsobem a různě dlouhou dobu. Doporučujeme vyzkoušet vícero druhů a najít si tu pravou. 

 

Materiál korunky

Korunky se dělí podle materiálu a tvaru. Nejčastější jsou keramické. Z tohoto materiálu se jich vyrábí nepřeberné množství v různé tloušťce stěn. Velká část korunek je navíc glazovaná. Glazura pomáhá lepšímu rozložení tepla, zabraňuje absorpci melasy z tabáku a usnadňuje čištění. U těchto korunek je potřeba dát pozor, aby se vám při manipulaci nerozbily či vlivem nadměrného tepla nepraskly. Dalším materiálem, který je narozdíl od keramiky poměrně odolný, je silikon. Z této korunky je chuť tabáku čistá a velmi intenzivní. V tomto případě se i vyplatí investovat, jelikož kvalitní silikonová korunka tabák skvěle prohřeje od shora dolů. Z méně používaných materiálů zmiňme ještě kov a sklo. Sklo je vhodné na rozehřátí světlého tabáku na nižší teploty. Nevýhodou je však poměrně vysoká cena a riziko rozbití. Pokud jde o kov, jedná se spíše o designovou záležitost. Jeho rychlá vodivost je totiž pro většinu session spíše nežádoucí. Rychle se zahřeje, snadno v ní spálíte tabák a následně hned vychladne.

 

clanek korunky1

Tvar korunky

Druhým zásadním aspektem při výběru korunky je tvar. Třemi základními tvary jsou turek, vortex a phunnel. Klasický turek by neměl chybět asi žádnému dýmkaři. Jednoduchá korunka s miskou a pěti otvory na dně je univerzální a dobře funguje. Pozor ale na tabáky s vysokým obsahem melasy. V případě turka, rozpuštěná melasa lehce stéká dovnitř korunky i dýmky, a je tak třeba je častěji a důkladněji čistit. Právě tento nedostatek je hlavní příčinou vývoje dalších tvarů korunek. Odolné korunky typu turek nabízí například značky KONG, Oblako, Japona Hookah, UpgradeForm nebo Valravn.

Jako první zkouší tento nedostatek vyřešit vortex. Vortex korunky mají uprostřed výstupek, který je proděravěný po svém obvodu. Pokud máte rozpáleno a potáhnete, v korunce se vytvoří tepelný vír, anglicky vortex, který dal korunce jméno. Vortex řeší problém s melasou, ale může se stát, že se korunka zanese tabákem a dýmka přestane táhnout. Korunky typu vortex dnes ztrácejí na popularitě, poněvadž kuřáci častěji volí phunnely. Vyrábí je například značka Smokelab

Poslední korunkou z tradiční trojice pro každého dýmkaře je phunnel. Korunka s vystouplým komínem uprostřed dokonale řeší stékání melasy a při použití kvalitního HMS nabídne především čistou tabákovou chuť. Univerzální a oblíbené phunnely vyrábí například firmy MOON, Smokelab, AZ art, Werkbund, Cosmo Bowl nebo Japona Hookah.

V korunkách a HMS je to největší tajemství celého dýmkařského session a je dobré v tomto ohledu experimentovat. Pokud chcete být dýmkařským králem, vyzkoušejte si korunek co nejvíc a uvidíte, že každá má svá specifika a každá se hodí k jiném kuřáckému zážitku.

Používáme ověření věku Adulto